Domowe ciastka Oreo

- Krok 1ILOŚĆ: ok. 25 ciastek
- Krok 2Kasię przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Cukier dodajemy do ostudzonej Kasi i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
- Krok 3Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników.
- Krok 4Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny.
- Krok 5Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min.
- Krok 6Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.
- Krok 7Miękką Kasię na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników (u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto).
- Krok 8Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.
Przygotowanie