Domowe wiśniowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 łyżki

3 łyżki

250 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

dodatkowo:

2 sztuki

1 kilogram

2 łyżki

krem:

1 szklanka

40 gramów

1 szklanka

3 sztuki

0.5 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Wiśnie z cukrem zagotować (puszczą dużo soku), dokładnie odsączyć i ostudzić. Ciasto rozwałkować. Dno tortownicy wypełnić ciastem, uformować brzeg na wysokość 3 cm.

Krok 2

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180*C) i upiec na jasny kolor (ok. 15 min.).

Krok 3

Ugotować budyń: pół szklanki mleka, śmietanę, olejek i cukier zagotować.

Krok 4

Pół szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami, wlać do gotującego płynu i zagotować.

Krok 5

Wstępnie upieczone ciasto posmarować dżemem.

Krok 6

Na dżem nałożyć ciepły krem budyniowy.

Krok 7

Piec ciasto przez 30 min.

Krok 8

Białka ubić z solą i cukrem na sztywno.

Krok 9

Pianę nałożyć do rękawa cukierniczego.

Krok 10

Potem nałożyć na ciasto wiśnie i wierzch ozdobić rozetkami z bezy.

Krok 11

Piec jeszcze przez 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej