Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada po mazursku
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
70 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
40 gramów
35 gramów
2 łyżki
400 gramów
40 mililitrów
1 sztuka
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety włóż do torebki polietylenowej i zwiąż tak, aby nie dostała się woda. Następnie rozmroź w wodzie w temperaturze do 18 stopni.
Krok 2
Rozmrożone filety pokrój na porcje, opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
Krok 4
Oprósz mąką i podsmaż z obu stron.
Krok 5
Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce.
Krok 6
Połącz ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i żółtkiem.
Krok 7
Dodaj opłukane rodzynki i dopraw. Zalej rybę i zapiecz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej