Kule pieczarkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kule pieczarkowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 łyżki

1 szczypta

0.5 kilograma

1 sztuka

1 szczypta

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą i pieprzem, usmaż na oleju, osącz i wystudź.

Krok 2

Ziemniaki obierz, ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę. Wbij jajko, wsyp mąkę i szczyptę soli. Wyrób masę.

Krok 3

Nabieraj porcję masy, na środek kładź pieczarki i formuj kule. Każdą posmaruj olejem i piecz przez pół godziny w temperaturze 150 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kule pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kule pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kule pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kule pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kule pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kule pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kule pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kule pieczarkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej