
Składniki
0.5 kilograma
2 łyżki
1 szczypta
0.5 kilograma
1 sztuka
1 szczypta
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą i pieprzem, usmaż na oleju, osącz i wystudź.
Krok 2
Ziemniaki obierz, ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę. Wbij jajko, wsyp mąkę i szczyptę soli. Wyrób masę.
Krok 3
Nabieraj porcję masy, na środek kładź pieczarki i formuj kule. Każdą posmaruj olejem i piecz przez pół godziny w temperaturze 150 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej