Drożdżowe króliczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

25

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

100 gramów

125 mililitrów

2 sztuki

20 gramów

1 szczypta

dodatkowo:

6 sztuk

12 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj zaczyn. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Kasię roztop. W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, mleko, podrośnięty zaczyn i jajka.

Drożdżowe króliczki - Krok 1

Krok 2

Do wymieszanych składników dodaj przestudzoną Kasię i dokładnie wyrób mieszadłami miksera. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Drożdżowe króliczki - Krok 2

Krok 3

Gdy ciasto podwoi objętość wyłóż je na podsypany mąką stół i jeszcze raz zagnieć, aby odgazować ciasto.

Drożdżowe króliczki - Krok 3

Krok 4

Ciasto podziel na dwie części. Każdą podziel na sześć równych kawałków. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Drożdżowe króliczki - Krok 4

Krok 5

Do zrobienia każdego króliczka weź dwa kawałki ciasta. Z jednego zrób główkę z uszami, z drugiego brzuszek i łapki lub ogonek króliczka.

Drożdżowe króliczki - Krok 5

Krok 6

Elementy zajączka sklej smarując białkiem. Również przy pomocy białka przyklej na buzi króliczka (wciskając mocno w przygotowane dołki) oczka i nosek. Ze słupków migdałowych zrób wąsy. Króliczki posmaruj roztrzepanym jajkiem ew. posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 20 minut.

Drożdżowe króliczki - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Wiktoria Wanecka

    Wiktoria Wanecka

    Zaeaz spróbuję tylko mam pytanie co to znaczy jajka (L) i co to znaczy ew. Cukier

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alex Kopec

    Alex Kopec

    drożdżowe kruliczki są dobre na wielkanocny deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Skotnicka

    Martyna Skotnicka

    Nie widać ile stopni

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżowe króliczkiDrożdżowe króliczki

Dzieci wprost przepadają za potrawami, które pobudzą ich wyobraźnię! Fantazyjne kształty, moc kolorów i pomysłowe postacie — nadszedł czas na drożdżowe króliczki!

Dla kogo?

Dla dzieci, które marudzą przy okazji zjedzenia czegokolwiek. Po takiego króliczka równie chętnie sięgnie także dorosły.

Na jaką okazję?

Podczas każdego kinderbalu drożdżowe króliczki sprawdzą się doskonale! Dzieciaki będą zachwycone nie tylko ich wyglądem, ale też smakiem. Super efekt gwarantowany!

Czy wiesz, że?

Takie ciasteczka będą równie dobrze smakować, gdy do środka dodasz np. konfiturę owocową lub kostkę czekolady.

Dla urozmaicenia:

Drożdżowe króliczki zaserwuj w towarzystwie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub mleka. Tak skomponowana przekąska zniknie w mgnieniu oka!