Drożdżowe Rogaliki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

110

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 opakowanie

6 dekagramów

1 szczypta

1 puszka

1 puszka

1 opakowanie

1 opakowanie

1

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wkruszyć do śmietany dodać jajko, żółtka, cukier waniliowy i szczypte soli. Składniki dokładnie wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu - przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę posiekać z Kasią a nastepnie dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.

Krok 3

Ciasto rozwałkować i pokroić na małe trójkąty.

Krok 4

Na kazdy trójkąt położyć niewielką ilość dżemu, wiśni, sera lub kostkę czekolady, a nastepnie zwinąć w rogalik.

Krok 5

Piec od 10 - 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Krok 6

Gorące rogaliki posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej