Drożdżowe z serkiem waniliowym i owocami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 kilograma

8 dekagramów

2 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

3 sztuki

kruszonka:

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku zaznaczę, że ciasto drożdżowe najlepiej się udaje, gdy składniki są tej samej temperatury. Więc najlepiej jajka i inne produkty naszykować wcześniej. No i oczywiście drożdże muszą być świeże.

Krok 2

15 dag Kasi rozpuścić, wlać mleko i razem podgrzać. Ma być letnie, ale nie gorące. Rozpuścić drożdże w mleku.

Krok 3

Do dużej miski wsypać sypkie produkty, czyli mąkę i cukier, wbić jajka i wlać mleko z Kasią i drożdżami. Wyrabiać dokładnie ręką, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

Krok 4

Posypać lekko mąką i przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Krok 5

W tym czasie przygotowujemy serek. Jeśli mamy gotowy waniliowy z wiaderka, to właściwie niewiele mamy pracy. Jeśli jest mało słodki, dodajemy cukier waniliowy. Jeśli mamy zwykły serek z wiaderka, mielony, dodajemy ok. 2 opakowań cukru waniliowego i ew. aromat. Można też utrzeć serek z żółtkiem. Ja dałam serek waniliowy z jednym opakowaniem cukru waniliowego.

Krok 6

Jedną nektarynkę pokroić w drobniutką kostkę i wmieszać do serka. Jeśli chcemy zrobić bułeczki, ciasto po ponownym przerobieniu ręką dzielimy na porcje - nie za duże i w środek nakładamy serek z nektarynką i zlepiamy.

Krok 7

Układamy na blasze w sporych odstępach, bo bułki urosną i pozostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Krok 8

Na ciasto przygotowujemy duża blachę, smarując ją Kasią i wysypując bułką tartą. Wykładamy ciasto, na nie nasz serek, pozostały z bułeczek, lekko rozsmarowujemy.

Krok 9

Pozostałe nektarynki kroimy w dużą kostkę ok. 2 cm, i rozkładamy na serku. Składniki kruszonki rozcieramy w miseczce palcami, aż zacznie się rozsypywać i posypujemy ciasto. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego, tak jak w przypadku bułeczek, ale na ok. 50 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej