Drożdżówka z jagodami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

390

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

0.75 szklanki

6 dekagramów

1.5 szklanki

20 dekagramów

3 łyżki

1 szczypta

1 kilogram

1.5 szklanki

kruszonka:

4 łyżki

2 łyżki

5 łyżek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1/3 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.

Krok 2

Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Resztę mleka zagotować z Kasią.

Krok 4

Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać gorące mleko z Kasią.

Krok 5

Ciągle mieszając wsypać połowę mąki, dodać rozczyn drożdżowy, szczyptę soli, resztę mąki i olej.

Krok 6

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 7

Wyłożyć ciasto na dużą blachę, na to jagody i posypać przygotowaną kruszonką.

Krok 8

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ciasto 45 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej