Faworki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

116

2089 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1905 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3043 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

40 gramów

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj miękką Kasię, śmietanę i żółtka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

Faworki - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na stół i dokładnie zagnieć elastyczne ciasto.

Faworki - Krok 2

Krok 3

Ciasto zawiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na 30 minut.

Faworki - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy placek podsypując lekko mąką, żeby nie przykleiło się do stołu.

Faworki - Krok 4

Krok 5

Rozwałkowane ciasto potnij radełkiem na romby o wymiarach 3 x 8 centymetra i w środku każdego romba zrób nacięcie.

Faworki - Krok 5

Krok 6

Każdy faworek przepleć przez otwór w środku i połóż na płaską blachę wysmarowaną Kasią. Piecz 8 -10 minut w 180 st.C Ostudzone posyp cukrem pudrem.

Faworki - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Halina Sołtys

    Halina Sołtys, 12.01.2020

    Zaryzykowałam i odrazu zrobiłam podwójną porcję. Było warto, mąż porostu je pochłaniał. Jeśli ktoś jest na diecie to super alternatywa na tłusty czwartek. Margarynę zastąpiła masłem i jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Brylak

    Zosia Brylak, 10.11.2019

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • justyna nazwisko

    justyna nazwisko, 16.01.2018

    Nie rozumiem dla czego na tej stronie kazdy przepis potrzebuje cos w proszku. Jesli nie mieszkasz w Polsce i twoje sklepy nie sprzedaja produkty Knorr, to te przepisy sa NIE MOZLIWE!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kwiecińska

    Alicja Kwiecińska, 15.01.2018

    Ile wychodzi faworków z tej porcji?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Tabisz

    Grazyna Tabisz, 22.02.2017

    smietana do faworkow ma byc kwasna czy slodka ?? ja pierwszy raz bede piec favorki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dedis

    Maria Dedis, 22.02.2017

    to BARDZO DOBRZE, że nie smażone w tłuszczu!!!, to "ulga" dla wątroby

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Starczewska

    Joanna Starczewska, 20.02.2017

    rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Chomontowska

    Ewa Chomontowska, 13.02.2017

    Te faworki,-cudowne,proste,i n ie trzeba tłuc wałkiem!Można tez piec w piekarniku,a nie w tłuszczu,Jutro robię!Dziękuję za przepis.EWA Chomontowska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FaworkiFaworki

Faworki to słodka przekąska kojarzona przede wszystkim ze świętami. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Podstawą ciasta jest mąka (pszenna lub mieszana) połączona z proszkiem oraz kostką do pieczenia. Całość wyjście złocista, jeśli wykorzystasz do przygotowania faworków same żółtka, a puszysta, gdy sięgniesz po niewielką ilość śmietany. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie połączyć ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto. Dobrze będzie się rozwałkowywać po schłodzeniu. Białka z jajek możesz wykorzystać do innego wypieku lub słodkiego kremu. Zrobisz z nich także pyszne słodkie bezy. Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz lub przełóż na blachę posmarowaną kostką do pieczenia i piecz przez chwilę w temperaturze 180° C. Nadaj im fantazyjny kształt, krojąc je w romby radełkiem i przeplatając. Życzymy smacznego!