Faworki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.25 szklanki

5 sztuk

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i soku z cytryny zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi.

Krok 2

Dokładnie je wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 minut do wypoczęcia.

Krok 3

Ciasto bardzo cienko rozwałkować , pokroić na pasy dł. 10-12 cm i szer. 2-3 cm.

Krok 4

Naciąć je przez środek i przewlec jeden koniec przez otwór.

Krok 5

Faworki wkładać na nagrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach.

Krok 6

Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej