
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
null
3 łyżki
null
null
1 pęczek
3 sztuki
0.5 szklanki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa, oprócz pora, obierz i umyj. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj do czasu gdy warzywa będą miękkie przez 30 minut.
Krok 2
Przecedź przez sitko, bulion pozostaw do wystygnięcia. Gdy już przestygnie włóż do niego umyte i pokrojone w mniejsze kawałki filety.
Krok 3
Zagotuj, zestaw z ognia i odstaw na 10 minut.
Krok 4
Dwie pomarańcze obierz ze skórek i podziel na cząstki, z pozostałej wyciśnij sok, wymieszaj ze szklanką wywaru warzywnego zagotuj.
Krok 5
Ubijają dodaj śmietanę, dopraw do smaku.
Krok 6
Zieloną część pora odetnij i potnij w cieniutkie paseczki, obgotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku.
Krok 7
Filety rybne przełóż na talerz, zalej owocowym sosem
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























