
Składniki
500 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 sztuki
18 sztuk
150 gramów
1 pęczek
1 łyżka
150 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piwo wraz z 150 ml wody podgrzej z oliwą.
Krok 2
Mąkę przesiej, wlej podgrzane piwo i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
Krok 3
Krewetki umyj i osusz. Szczypiorek posiekaj, a olej rozgrzej w rondlu.
Krok 4
Białko ubij na sztywno i wymieszaj z ciastem.
Krok 5
Krewetki panieruj w cieście. Wkładaj na gorący tłuszcz i smaż około 3 minuty.
Krok 6
Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Posyp szczypiorkiem. Udekoruj cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



























