Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi
łatwe
98 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
10 sztuk
1 sztuka
150 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę – w miseczce połącz Przyprawę Smokey Knorr, oliwę z oliwek, ocet, posiekany drobno czosnek oraz 2 łyżki miodu i wymieszaj. Natkę posiekaj.

Krok 2
Papryki, cebulę oraz ser pokrój w kostkę ok. 3x3 cm. Wymieszaj w marynacie i odstaw w chłodne miejsce. Następnie na drewniane patyki do szaszłyków nabijaj na przemian pokrojone warzywa, całe pomidorki oraz kawałki sera.

Krok 3
Przygotowane szaszłyki kładź na rozgrzanym grillu. Smaż po kilka minut z każdej strony obracając je co chwilę.

Krok 4
W tym czasie przygotuj glazurę do szaszłyków – w miseczce połącz sos BBQ, musztardę francuską, pozostały miód, skórkę otartą z limonki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5
Na chwilę przed zdjęciem szaszłyków z grilla posmaruj je przygotowaną glazurą i smaż jeszcze chwilę – uważaj, aby nie przypaliły się, miód będzie szybko się karmelizować.


Dobra rada:
Gotowe szaszłyki podawaj z chrupiącym pieczywem, np. z ziołowym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Glazurowane szaszłyki warzywne z serem halloumi
Szaszłyki lubi chyba każdy. To proste danie występuje w wielu odmianach. Przygotowywane z mięsa i warzyw stanowią popularną potrawę serwowaną z grilla. Dziś proponujemy wam bezmięsną wersję szaszłyków, której głównym składnikiem są oczywiście warzywa i cypryjski ser, doskonale komponujący się z wyrazistą glazurą, przygotowywaną z miodu, oliwy, octu, przypraw oraz czosnku. Szaszłyki warzywne z serem halloumi to świetna propozycja na ciekawe danie imprezowe!
Dla kogo?
Szaszłyki warzywne z serem halloumi zachwycą przede wszystkim zwolenników kuchni warzywnej. Są także doskonałą odmianą menu grillowego dla miłośników mięsnych potraw.
Na jaką okazję?
Danie jest idealną propozycją na plenerowego grilla. Zaserwujcie je także na obiad lub kolację.
Czy wiesz, że?
Ser halloumi wytwarzany jest często z dodatkiem mięty, dzięki czemu zyskuje orientalny smak. Statystyczny mieszkaniec Cypru zjada blisko 8 kg tego sera w ciągu roku.
Dla urozmaicenia:
Do warzywnych szaszłyków z halloumi warto przygotować chrupiące pieczywo, które posmarujcie przygotowanym wcześniej ziołowym masłem.