Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka umyć. Ułożyć w garnku . Zalać wodą. Dodać kostkę bulionową i gotować 45 minut przy uchylonej pokrywce. Wyjąć mięso ( wywar użyć na zupę ). Wyluzować kości i chrząstki. Usunąć skórę. Udka posypać szczyptą przyprawy do drobiu i pieprzem. Mięso ucisnąć lekko tak by sie uformowały 2 owalne kotleciki. Jajko dobrze roztrzepać . Bułkę tartą wymieszać z rozkruszoną mini kostką Pietruszka, oraz resztą przyprawy do drobiu. Panierować kurczaka w bułce - jajku- bułce- jajku i znów bułce nadając mu w trakcie panierowania kształtny owal. Na patelni rozgrzać olej .Wkruszyć na niego mini kostkę Czosnek. Wymieszać. Smażyć na aromatyzowanym czosnkiem oleju kotleciki z kurczaka. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

Krok 2

Podawać z ziemniakami z wody i surówką .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej