Greckie ciasteczka migdałowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Greckie ciasteczka migdałowe

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

225 gramów

55 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

350 gramów

115 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miksuję masło z cukrem. Potem dodaję żółtko i dokładnie miksuję. Wsypuję mąkę oraz migdały. Zagniatam rękoma. Ciasto jest miękkie. Formuję je na kształ bagietki i kroję na 24 40-gramowe kółka. Robię z nich kulki i lekko spłaszczam albo formuję księżyce. Kładę na pergaminie na blasze i piekę przez ok. 15 minut w 180 stopniach, aż będą jasnobrązowe. Wyjmuję i obficie posypuję cukrem pudrem. Gdy ostygną, to znów je posypuję i zostawiam na 3- 4 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej