Greckie ciasteczka migdałowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Greckie ciasteczka migdałowe

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 łyżeczka

225 gramów

55 gramów

115 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miksuję masło z cukrem. Potem dodaję żółtko i dokładnie miksuję. Wsypuję mąkę oraz migdały. Zagniatam rękoma. Ciasto jest miękkie. Formuję je na kształ bagietki i kroję na 24 40-gramowe kółka. Robię z nich kulki i lekko spłaszczam albo formuję księżyce. Kładę na pergaminie na blasze i piekę przez ok. 15 minut w 180 stopniach, aż będą jasnobrązowe. Wyjmuję i obficie posypuję cukrem pudrem. Gdy ostygną, to znów je posypuję i zostawiam na 3- 4 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie ciasteczka migdałowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej