Grillowany kurczak w sezamie - pierś z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak w sezamie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.

Grillowany kurczak w sezamie  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z sezamem i Majonezem Babuni Hellmann's. Możesz dodać też 2 łyżki oleju sezamowego.

Grillowany kurczak w sezamie  - Krok 2

Krok 3

Natrzyj dokładnie mięso i odstaw na kilka minut, aby marynata nieco wyschła i mocniej przywarła do mięsa.

Grillowany kurczak w sezamie  - Krok 3

Krok 4

Następnie smaż kurczaka na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby mięso było miękkie i soczyste.

Grillowany kurczak w sezamie  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak w sezamie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak w sezamie Grillowany kurczak w sezamie

Stwórz orientalny klimat w swojej kuchni i przygotuj aromatycznego, grillowanego kurczaka w chrupiących ziarnach sezamu. To proste danie wykonasz błyskawicznie z zaledwie kilku składników. Zaserwuj je na obiad lub podaj na kolację. Zaserwuj je z ryżem lub makaronem sojowym i zachęć domowników, by zjedli je pałeczkami a poczujecie się jak w orientalnej restauracji. Wyśmienity smak kurczaka uzyskasz dzięki bardzo prostej marynacie. Przyrządzisz ją z przyprawy Knorr, kremowego majonezu oraz chrupkich ziaren sezamu. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do niej odrobinę oleju sezamowego. Odstaw kurczaka na kilka minut, a dzięki temu marynata lekko wyschnie i mocniej przywrze do mięsa. Soczystego i delikatnego kurczaka w chrupiącej, aromatycznej marynacie podawaj w towarzystwie sypkiego ryżu. Podkręć kolor oraz smak tej wyśmienitej potrawy i na koniec posyp ją świeżą posiekaną kolendrą lub pietruszką. Smacznego!