Grillowany kurczak w sezamie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.

Grillowany kurczak w sezamie  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z sezamem i Majonezem Babuni Hellmann's. Możesz dodać też 2 łyżki oleju sezamowego.

Grillowany kurczak w sezamie  - Krok 2

Krok 3

Natrzyj dokładnie mięso i odstaw na kilka minut, aby marynata nieco wyschła i mocniej przywarła do mięsa.

Grillowany kurczak w sezamie  - Krok 3

Krok 4

Następnie smaż kurczaka na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby mięso było miękkie i soczyste.

Grillowany kurczak w sezamie  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak w sezamie Grillowany kurczak w sezamie

Stwórz orientalny klimat w swojej kuchni i przygotuj aromatycznego, grillowanego kurczaka w chrupiących ziarnach sezamu. To proste danie wykonasz błyskawicznie z zaledwie kilku składników. Zaserwuj je na obiad lub podaj na kolację. Zaserwuj je z ryżem lub makaronem sojowym i zachęć domowników, by zjedli je pałeczkami a poczujecie się jak w orientalnej restauracji. Wyśmienity smak kurczaka uzyskasz dzięki bardzo prostej marynacie. Przyrządzisz ją z przyprawy Knorr, kremowego majonezu oraz chrupkich ziaren sezamu. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do niej odrobinę oleju sezamowego. Odstaw kurczaka na kilka minut, a dzięki temu marynata lekko wyschnie i mocniej przywrze do mięsa. Soczystego i delikatnego kurczaka w chrupiącej, aromatycznej marynacie podawaj w towarzystwie sypkiego ryżu. Podkręć kolor oraz smak tej wyśmienitej potrawy i na koniec posyp ją świeżą posiekaną kolendrą lub pietruszką. Smacznego!