Grzybowa z kaszą jęczmienną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa z kaszą jęczmienną

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 litry

2 sztuki

1 sztuka

40 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 40 minut. Odcedzamy wywar. Grzyby możemy po ostygnięciu pokroić i wrzucić z powrotem do zupy.

Krok 2

W wywarze rozpuszczamy dwa buliony na włoszczyźnie Knorr i dodajemy kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

Krok 3

Dodajemy mini kostkę Pietruszka Knorr, zabielamy śmietaną. Jest to tradycyjna zupa grzybowa przygotowywana w porze Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku w regionie Polski Środkowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa z kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa z kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa z kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa z kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa z kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa z kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa z kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa z kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidorowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej