Indyjski chlebek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjski chlebek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1.5 szklanki

1 łyżeczka

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dolej wodę i zgnieć ciasto.

Krok 2

Podziel na 6 części, uformuj z nich kulki i oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

Krok 3

Każdą kulkę rozwałkuj i odstaw znów na 10 minut.

Krok 4

Nagrzej piekarnik na 250 stopni. Chlebki wyłóż na blachę, oprósz mąką i piecz 10 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Aurelia Świeczkowska

    Aurelia Świeczkowska , 09.07.2017

    Dziś zrobiłam po raz pierwszy ten chlebek,ale zamiast ghee użyłam zwykłego masła 82% i wyszło smakowicie.Moim domownikom bardzo smakował.Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjski chlebek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Frytki domowe z sosem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej