Jabłecznik z polewą czekoladową.

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

465

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt jasny:

5 sztuk

1 szklanka

0.75 szklanki

2 łyżeczki

1 opakowanie

nadzienie:

1 kilogram

1.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

polewa:

10 dekagramów

4 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier.

Krok 2

Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować.

Krok 3

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną Kasią i obsypaną bułką tartą.

Krok 4

Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Biszkopt przekroić na pół.

Krok 5

Galaretkę rozpuścić we wrzątku.

Krok 6

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Sparzyć, dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać.

Krok 7

Wlać galaretkę i wymieszać. Można na chwilkę wstawić do lodówki, aby wszystko zaczęło powoli tężeć.

Krok 8

Przełożyć na biszkopt i rozprowadzić po całości. Przykryć wierzchem biszkoptu i lekko przycisnąć.

Krok 9

Przygotować polewę: 10 dag Kasi roztopić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Krok 10

Polać biszkopt i włożyć do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z polewą czekoladową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z polewą czekoladową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z polewą czekoladową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z polewą czekoladową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z polewą czekoladową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z polewą czekoladową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z polewą czekoladową. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
JABŁECZNIK NA SZYBKO
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej