Jabłkowy deser - Apple-Crumble przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłkowy deser - Apple-Crumble

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.25 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

100 gramów

1 kilogram

1 szklanka

1 opakowanie

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na kostkę.

Krok 2

Przełóż je do garnka, dodaj 3 łyżki cukru oraz cynamon i duś przez 10 minut pod przykryciem.

Krok 3

Do płatków owsianych dodaj mąkę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz pokrojone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać ciasto takie jak na kruszonkę.

Krok 4

Jabłka przełóż na blachę o wielkość 35 na 12 cm.

Krok 5

Posyp je kruszonką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 25 minut do czasu, gdy ciasto stanie się złote.

Krok 6

Po upieczeniu przełóż ciepłe ciasto łyżką na talerzyki i dodaj gałkę lodów waniliowych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłkowy deser - Apple-Crumble - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłkowy deser - Apple-Crumble - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłkowy deser - Apple-Crumble - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłkowy deser - Apple-Crumble - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłkowy deser - Apple-Crumble - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłkowy deser - Apple-Crumble - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłkowy deser - Apple-Crumble - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej