
Składniki
0.5 szklanki
0.25 szklanki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
100 gramów
1 kilogram
1 szklanka
1 opakowanie
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na kostkę.
Krok 2
Przełóż je do garnka, dodaj 3 łyżki cukru oraz cynamon i duś przez 10 minut pod przykryciem.
Krok 3
Do płatków owsianych dodaj mąkę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz pokrojone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać ciasto takie jak na kruszonkę.
Krok 4
Jabłka przełóż na blachę o wielkość 35 na 12 cm.
Krok 5
Posyp je kruszonką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 25 minut do czasu, gdy ciasto stanie się złote.
Krok 6
Po upieczeniu przełóż ciepłe ciasto łyżką na talerzyki i dodaj gałkę lodów waniliowych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej