
Składniki
0.5 szklanki
0.25 szklanki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
100 gramów
1 kilogram
1 szklanka
1 opakowanie
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na kostkę.
Krok 2
Przełóż je do garnka, dodaj 3 łyżki cukru oraz cynamon i duś przez 10 minut pod przykryciem.
Krok 3
Do płatków owsianych dodaj mąkę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz pokrojone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać ciasto takie jak na kruszonkę.
Krok 4
Jabłka przełóż na blachę o wielkość 35 na 12 cm.
Krok 5
Posyp je kruszonką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 25 minut do czasu, gdy ciasto stanie się złote.
Krok 6
Po upieczeniu przełóż ciepłe ciasto łyżką na talerzyki i dodaj gałkę lodów waniliowych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej