Jagnię w cebulkach szalotkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnię w cebulkach szalotkach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

11.5 łyżki

4 sztuki

null

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

40 dekagramów

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet jagnięcy umyj i pokrój w kostkę o boku około 2,5 centymetra.

Krok 2

Cebulki pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 3

Składniki marynaty dobrze wymieszaj i umieść w niej mięso. Odstaw na 15 minut.

Krok 4

Na rozgrzany olej wrzuć czosnek, a po minucie dodaj marynowane mięso. Smaż przez 3 minuty.

Krok 5

Dodaj cebulki i smaż do czasu, gdy się zeszklą.

Krok 6

Teraz dodaj miód, wlej sherry i smaż kolejne 2 minuty.

Krok 7

Na koniec dolej olej sezamowy i całość wymieszaj. Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnię w cebulkach szalotkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnię w cebulkach szalotkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnię w cebulkach szalotkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnię w cebulkach szalotkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnię w cebulkach szalotkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnię w cebulkach szalotkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnię w cebulkach szalotkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnię w cebulkach szalotkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej