
Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szczypta
4 łyżki
500 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
null
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
null
1 łyżeczka
25 gramów
600 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do nich ghee i jogurt, wyrób na gładkie ciasto.
Krok 2
Z ciasta uformuj kulki o średnicy 2cm, które rozwałku na placki o średnicy około 15 cm podsypując mąką. Placuszki przekrój na połowy.
Krok 3
Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na ghee. Dodaj mięso, groszek oraz przyprawy. Smaż przez 5 minut.
Krok 4
Do farszu dolej trochę wody i duś pod przykryciem przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 5
Placki napełniaj farszem, brzegi zwilż wodą i lep pierogi.
Krok 6
Samosy usmaż w oleju na złoto. Podawaj z chutneyem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























