
Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szczypta
4 łyżki
500 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
null
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
null
1 łyżeczka
25 gramów
600 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do nich ghee i jogurt, wyrób na gładkie ciasto.
Krok 2
Z ciasta uformuj kulki o średnicy 2cm, które rozwałku na placki o średnicy około 15 cm podsypując mąką. Placuszki przekrój na połowy.
Krok 3
Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na ghee. Dodaj mięso, groszek oraz przyprawy. Smaż przez 5 minut.
Krok 4
Do farszu dolej trochę wody i duś pod przykryciem przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 5
Placki napełniaj farszem, brzegi zwilż wodą i lep pierogi.
Krok 6
Samosy usmaż w oleju na złoto. Podawaj z chutneyem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej