Samosa z mięsem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

200 gramów

2 sztuki

25 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 łyżki

1 szczypta

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

0

600 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do nich ghee i jogurt, wyrób na gładkie ciasto.

Krok 1

Z ciasta uformuj kulki o średnicy 2cm, które rozwałku na placki o średnicy około 15 cm podsypując mąką. Placuszki przekrój na połowy.

Krok 1

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na ghee. Dodaj mięso, groszek oraz przyprawy. Smaż przez 5 minut.

Krok 1

Do farszu dolej trochę wody i duś pod przykryciem przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 1

Placki napełniaj farszem, brzegi zwilż wodą i lep pierogi.

Krok 1

Samosy usmaż w oleju na złoto. Podawaj z chutneyem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej