Jak przygotować jagnięcinę? Jakie przyprawy wybrać?
Delikatna, krucha i soczysta jagnięcina jest bardzo popularnym mięsem w krajach muzułmańskich i niektórych częściach Europy. W ostatnich latach coraz częściej pojawia się również na polskich stołach i to niekoniecznie tylko w rejonach gór. Przygotowanie mięsa z młodych owiec nie jest trudne, lecz wymaga użycia określonych dodatków. Jak przyprawić jagnięcinę, by podkreślić jej naturalny smak?
Czym jest jagnięcina? Co to za mięso?
Choć za jagnięcinę uważa się owce do 1. roku życia, najsmaczniejsze mięso pochodzi od zwierząt, które nie ukończyły 6 tygodni i były karmione wyłącznie mlekiem. Te tzw. tuszki mleczne praktycznie nie mają twardego tłuszczu pozostawiającego charakterystyczny smak i wyróżniają się znacznie jaśniejszym kolorem, niż mięso od dorosłej owcy.
Dania z jagnięciny są niezwykle popularne przede wszystkim w krajach muzułmańskich, w okolicach Kaukazu, Gruzji oraz na południu Europy, zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce sezon na świeże mięso młodych owiec przypada na wczesną wiosnę, a podhalańska jagnięcina jest tak doceniana w Europie, że została wpisana na listę produktów regionalnych.
Najlepsze przyprawy do jagnięciny
Z czym najlepiej smakuje jagnięcina? Przyprawy pełnią tutaj bardzo ważną rolę! Warto wiedzieć, że młoda baranina to mięso z charakterem, które jest przyprawiane różnie w zależności od regionu. Jednak w przepisach niemal każdej kuchni śródziemnomorskiej czy muzułmańskiej powtarzają się te same podstawowe składniki jak cebula, czosnek, tymianek, rozmaryn, tymianek, jałowiec oraz cząber. Trudno jednoznacznie określić, jakie przyprawy do jagnięciny sprawdzą się najlepiej, ponieważ do jej przygotowania w Polsce stosuje się większą ilość warzyw a np. w Turcji przeważają intensywne, korzenne mieszanki ziołowe bazujące na kuminie, kolendrze, cynamonie oraz mielonej gałce muszkatołowej, które nadają potrawie charakterystyczny aromat i pikantno-słodki smak.
Jagnięcina na wiele sposobów
Jagnięcina jest miękka i bardzo soczysta, ponieważ za zatrzymanie wilgoci w mięsie odpowiada marmurkowa struktura powstała z niewielkiej ilości tłuszczu oraz mięsa. Podczas odpowiedniego smażenia, grillowania czy pieczenia tłuszcz powoli się rozpuszcza, nawilżając otaczające części mięśni, dzięki czemu gotowe danie wychodzi kruche i soczyste. Z jagnięciny można przyrządzić wiele niezwykle smacznych potraw. Mięso doskonale znosi wszelkiego rodzaju obróbkę termiczną, a zwłaszcza smażenie, pieczenie, duszenie oraz grillowanie. Z delikatnego mięsa można przyrządzić zarówno pyszne kotlety, mielone czy gulasz, jak i marokański tadżin lub turecki kebab.
Jak przyprawić jagnięcinę w sosie?
Macie ochotę na przygotowanie aromatycznego duszonego mięsa z dodatkiem gęstego sosu? Jagnięcina nadaje się do tego znakomicie! Wśród wielu sprawdzonych przepisów warto postawić na sposoby przygotowania pochodzące z różnych krajów. Bułgarski gulasz Gjuwecz jest popularny na całych Bałkanach i rozpieszcza podniebienie nie tylko soczystymi kawałkami mięsa, ale także dodatkiem chrupiących warzyw oraz ostrej papryki. Delikatna jagnięcina jest świetna również z dodatkiem typowo hinduskich przypraw, a przygotowane z niej curry doskonale smakuje z dodatkiem gorącego ryżu. Ze słonecznych Indii pochodzi również rogan josh – gulasz duszony na maśle z dodatkiem wielu orientalnych przypraw, jak np. garam masala, kardamon, goździki, kumin czy kolendra.
Czym przyprawić jagnięcinę z pieca lub grilla?
Doskonałym pomysłem na pyszny niedzielny obiad jest soczysta jagnięcina z rozmarynem i jałowcem, z delikatną nuta czosnku oraz świeżej mięty. Oczyszczone z błon i pokrojone na kotleciki mięso wystarczy natrzeć marynatą, odstawić na kilka godzin, a następnie grillować (na żebrowanej patelni lub ruszcie) po kilka minut z każdej strony. Niewielkie kotlety jagnięce doskonale smakują również z musztardą oraz grubo tłuczonym pieprzu, nadającym pikanterii oraz wyrazistego aromatu.
A jak doprawić jagnięcinę mieloną? Chyba najbardziej popularną wersją takiego dania są soczyste kofty arabskie pełne takich aromatycznych przypraw jak m.in. kmin rzymski, papryczki chili, mięta czy kolendra. Pyszne kuleczki mięsne zapiekane na grillu najlepiej smakują z dodatkiem świeżej cebuli, pasty typu ajwar oraz kilkoma łyżkami świeżo ugotowanego ryżu. Smacznego!
Komentarze (0)