
Składniki
100 mililitrów
6 ziaren
15 ziaren
4 sztuki
2 łyżeczki
40 mililitrów
10 ziaren
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
1 opakowanie
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na pół twardo, prze 6-7 minut.
Krok 2
W tym czasie wszystkie przyprawy przesyp do moździerza i utłucz.
Krok 3
Jajka ostudź i potłucz skorupki, ale nie zdejmuj ich.
Krok 4
Jajka przełóż do rondelka, dodaj wszystkie przyprawy, herbatę, dwie łyżki sosu sojowego oraz sherry.
Krok 5
Zalej 3/4 litra wody i gotuj przez 10 minut pod przykryciem od momentu wrzenia. Następnie trzymaj w gorącej wodzie kolejne 5 minut.
Krok 6
40 ml sosu sojowego zmieszaj dokładnie z tabasco, posiekanym szczypiorkiem oraz sosem sałatkowym Knorr. .
Krok 7
Jajka ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki. W sosjerce podawaj sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej