
Składniki
100 mililitrów
6 ziaren
15 ziaren
4 sztuki
2 łyżeczki
40 mililitrów
10 ziaren
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
1 opakowanie
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na pół twardo, prze 6-7 minut.
Krok 2
W tym czasie wszystkie przyprawy przesyp do moździerza i utłucz.
Krok 3
Jajka ostudź i potłucz skorupki, ale nie zdejmuj ich.
Krok 4
Jajka przełóż do rondelka, dodaj wszystkie przyprawy, herbatę, dwie łyżki sosu sojowego oraz sherry.
Krok 5
Zalej 3/4 litra wody i gotuj przez 10 minut pod przykryciem od momentu wrzenia. Następnie trzymaj w gorącej wodzie kolejne 5 minut.
Krok 6
40 ml sosu sojowego zmieszaj dokładnie z tabasco, posiekanym szczypiorkiem oraz sosem sałatkowym Knorr. .
Krok 7
Jajka ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki. W sosjerce podawaj sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej