Jaja marmurkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaja marmurkowe

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

6 ziaren

15 ziaren

4 sztuki

2 łyżeczki

40 mililitrów

10 ziaren

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

1 opakowanie

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na pół twardo, prze 6-7 minut.

Krok 2

W tym czasie wszystkie przyprawy przesyp do moździerza i utłucz.

Krok 3

Jajka ostudź i potłucz skorupki, ale nie zdejmuj ich.

Krok 4

Jajka przełóż do rondelka, dodaj wszystkie przyprawy, herbatę, dwie łyżki sosu sojowego oraz sherry.

Krok 5

Zalej 3/4 litra wody i gotuj przez 10 minut pod przykryciem od momentu wrzenia. Następnie trzymaj w gorącej wodzie kolejne 5 minut.

Krok 6

40 ml sosu sojowego zmieszaj dokładnie z tabasco, posiekanym szczypiorkiem oraz sosem sałatkowym Knorr. .

Krok 7

Jajka ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki. W sosjerce podawaj sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaja marmurkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej