GALARETKA DROBIOWA przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

GALARETKA DROBIOWA

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

7

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 litry

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

Krok 2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

Krok 3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

Krok 4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

Krok 5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

Krok 6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

Islander85

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej