PRZEPISY.PL
GALARETKA DROBIOWA - autor: Islander85

GALARETKA DROBIOWA

  • 90
  • 4
  • Łatwe
  • 0
6
osób dodało do Mniamlisty
6
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • rosół3 l
  • mięso z rosołu ( u mnie karpus z kurczaka oraz kawałek pręgi wołowej)1 szt
  • jajko2 szt
  • różyczki kalafiora3 szt
  • różyczki brokuła 3 szt
  • fasolka szparagowa mrożona4 łyżki
  • marchew z rosołu1 szt
  • pietruszka korzeń z rosołu1 szt
  • żelatyna1 łyżka
  • liść laurowy3 szt
  • ziele angielskie3 szt
  • czosnek - ząbki1 szt
  • Krok 1

    Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić
  • Krok 2

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.
  • Krok 3

    Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.
  • Krok 4

    Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.
  • Krok 5

    Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.
  • Krok 6

    Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

48
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
186
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
98
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Łatwe
144
osoby dodały do Mniamlisty
90''
8
Łatwe