Jajka na sałacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na sałacie

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 opakowanie

null

4 sztuki

1 szklanka

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę mieszamy z mąką i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy dwiema łyżkami żółtego sera, zalewamy śmietaną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 5 minut.

Krok 3

Gdy śmietana się zagotuje, naczynie wyjmujemy, wbijamy jajka tak by żółtka się nie rozlały, oprószamy pieprzem i solą i pozostałym serem.

Krok 4

Całość wstawiamy z powrotem do piekarnika. Na 5 minut.

Krok 5

Gdy białka się zetną a żółtka będą jeszcze lekko płynne wyjmij potrawę i chwilę poczekaj. Podawaj porcję na liściu sałaty wraz z grzankami z chleba tostowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na sałacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wrapy klasyczne - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej