
Składniki
2 łyżki
800 mililitrów
2 opakowania
2 opakowania
3 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku zawsze robię budyń, gdyż on później musi ostygnąć. Tak więc nalewam do garnka ok. 700 ml mleka i stawiam do zagotowania. Pozostałe 100 ml wlewam do szklanki i dodaję budynie i jeśli ktoś lubi słodką masę to ok. 2 łyżki cukru. Po wymieszaniu czekam, aż mleko zacznie się gotować. Gdy to następuje wlewam budynie i mieszam aż zgęstnieje do uzyskania jednolitej masy. Po przygotowaniu budyniu odstawiam go do wystygnięcia.
Krok 2
Teraz należy przygotować ciasto. Na wstępie włączam piekarnik (mój był na 170 stopni), aby się nagrzał. Wam proponuję sprawdzić instrukcję, bo w każdym są różne poziomy pieczenia ciasta francuskiego i temperatury. Gdy piekarnik się nagrzewa na blaszkę daję papier do pieczenia a na niego wykładam ciasto francuskie. Ja jeszcze przed włożeniem do piekarnika nakłuwam ciasto widelcem, aby za wysoko nie urosło. I jedno ciasto ląduje w piekarniku na 30 minut.
Krok 3
Gdy ciasta są już gotowe, a budyń już zimny mogę zabierać się za masę. Najlepiej, aby margaryna była wyciągnięta z lodówki na co najmniej godzinę przed jej miksowaniem. Daję 3/4 margaryny Palmy do garnka bądź naczynia, najlepiej żeby było wysokie. Miksuję margarynę i gdy już będzie jednolita mogę dodawać zimny budyń. Dodaję go po łyżce i dokładnie miksuje, aby nie zostały grudki. Po zmiksowaniu masa powinna przypominać jednolity puszysty aksamit:) To wszystko co trzeba zrobić teraz pozostaje tylko przełożenie ciast masą. Gdy już to zrobicie można całość posypać cukrem pudrem i ciasto do popołudniowej kawki gotowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























