Jama gór Karpat :)

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 szklanki

8 sztuk

2 szklanki

2 opakowania

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić w garnku, dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka.

Krok 2

Gotową masę podzielić na 2 części.

Krok 3

Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować Kasią i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta).

Krok 4

Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut. Najlepiej, by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Krok 5

Krem rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego krem w mleku. Ostudzić.

Krok 6

Kasię zmiksować, dodać ugotowany krem do uzyskania jednolitej masy.

Krok 7

Krem wylać na jeden płat ciasta, przykryć drugim.

Krok 8

Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jama gór Karpat :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jama gór Karpat :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jama gór Karpat :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jama gór Karpat :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jama gór Karpat :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jama gór Karpat :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jama gór Karpat :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej