Japoniec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

85

184 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

125 gramów

125 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

masa makowa:

400 gramów

375 gramów

5 sztuk

250 gramów

600 gramów

8 łyżeczek

2 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski miksera i wymieszaj. Następnie zagnieć ciasto.

Japoniec - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą. Następnie wyłóż ją przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 10 minut.

Japoniec - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciśnij je lekko na sicie.

Japoniec - Krok 3

Krok 4

Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch.

Japoniec - Krok 4

Krok 5

Do masy jajecznej dodaj masę makowa, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając łyżką, rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia.

Japoniec - Krok 5

Krok 6

Masę przełóż na lekko podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 45 minut.

Japoniec - Krok 6
14

Opinie o przepisie

  • Sara Baran

    Sara Baran , 17.07.2020

    Szkoda czasu i pieniędzy,to ciasto to jedna wielka porażka, chyba proporcje składników są nie takie lub czegoś brakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • heart pain

    heart pain , 30.04.2017

    PRZEPIS MAŁO DOKŁADNY ,A TAK W OGÓLE ZASTANÓWCIE SIE ILE CZEGO ,PONIEWAŻ NA FILMIE JEST SZKLANKA KASZKI ,A W PRZEPISIE 8 ŁYŻECZEK ..... PONOWNIE MNIE ZAWIEDLIŚCIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Raducka

    Klaudia Raducka , 30.04.2017

    Przepis do kitu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Raducka

    Klaudia Raducka , 30.04.2017

    Właśnie go robię Co innego na filmie co innego w przepisie Ilość składników całkiem inna Np kaszki dodaje się osiem łyżeczek na filmie widać cała szklankę Przepisy.pl..... Po raz drugi się zawiodłam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Frączyk

    Katarzyna Frączyk , 03.03.2017

    Rewelacja !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 19.09.2016

    Polecamy przepis na pyszne muffinki z dodatkiem sezonowych owoców: https://www.przepisy.pl/przepis/mufinki-dla-diabetykow-12005 :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Półtorak

    Justyna Półtorak , 18.09.2016

    Łukasz :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Żmudzin-Wilkos

    Ewa Żmudzin-Wilkos , 18.09.2016

    Piekłam jest naprawdę pyszne .polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Motycka

    Anna Motycka , 18.09.2016

    Urszula ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Rogowska

    Kasia Rogowska , 17.09.2016

    Świetne ciasto! Robiłam na Wielkanoc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kate Cote

    Kate Cote , 17.09.2016

    japonca to bym wszamala!! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Pierzchała

    Irena Pierzchała , 17.09.2016

    Upiekę za tydzień ,bo juz na dziś mam upieczone ciasto magiczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Kosmalski

    Pawel Kosmalski , 17.09.2016

    Super przepis, a może jakiś dla diabetyków :) ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Łopatka

    Maria Łopatka , 09.09.2016

    ile jablek,ile kaszy manny? przepis mało dokladny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Japoniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Japoniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Japoniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Japoniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Japoniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Japoniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Japoniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej