
Składniki
4 łyżki
1 szczypta
1 kilogram
1 litr
600 gramów
200 gramów
null
1 łyżka
200 gramów
2 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej na stolnicy, a następnie dodaj cukier puder, żółtka, sól, śmietanę i posiekane nożem masło. Ciasto wyrób rękami i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę.
Krok 3
Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 4
Ugotuj cukier i cukier waniliowy z mlekiem na wolnym ogniu. Gdy masą zgęstnieje odstaw ją do przestudzenia.
Krok 5
Dodaj masło. Mieszaj masę, aż dwukrotnie zwiększy swą objętość.
Krok 6
Przestudzoną masę kajmakową nakładaj na ostudzone ciasto, wyrównaj plastikową łopatką maczaną w ciepłej wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
























