Kajmakowy mazurek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kajmakowy mazurek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

1 kilogram

1 litr

600 gramów

200 gramów

null

1 łyżka

200 gramów

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicy, a następnie dodaj cukier puder, żółtka, sól, śmietanę i posiekane nożem masło. Ciasto wyrób rękami i włóż do lodówki na godzinę.

Krok 2

Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę.

Krok 3

Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Ugotuj cukier i cukier waniliowy z mlekiem na wolnym ogniu. Gdy masą zgęstnieje odstaw ją do przestudzenia.

Krok 5

Dodaj masło. Mieszaj masę, aż dwukrotnie zwiększy swą objętość.

Krok 6

Przestudzoną masę kajmakową nakładaj na ostudzone ciasto, wyrównaj plastikową łopatką maczaną w ciepłej wodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

Zobacz również