
Składniki
4 łyżki
1 szczypta
1 kilogram
1 litr
600 gramów
200 gramów
null
1 łyżka
200 gramów
2 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej na stolnicy, a następnie dodaj cukier puder, żółtka, sól, śmietanę i posiekane nożem masło. Ciasto wyrób rękami i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę.
Krok 3
Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 4
Ugotuj cukier i cukier waniliowy z mlekiem na wolnym ogniu. Gdy masą zgęstnieje odstaw ją do przestudzenia.
Krok 5
Dodaj masło. Mieszaj masę, aż dwukrotnie zwiększy swą objętość.
Krok 6
Przestudzoną masę kajmakową nakładaj na ostudzone ciasto, wyrównaj plastikową łopatką maczaną w ciepłej wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
























