Kajmakowy mazurek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kajmakowy mazurek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

1 kilogram

1 litr

600 gramów

200 gramów

null

1 łyżka

200 gramów

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicy, a następnie dodaj cukier puder, żółtka, sól, śmietanę i posiekane nożem masło. Ciasto wyrób rękami i włóż do lodówki na godzinę.

Krok 2

Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę.

Krok 3

Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Ugotuj cukier i cukier waniliowy z mlekiem na wolnym ogniu. Gdy masą zgęstnieje odstaw ją do przestudzenia.

Krok 5

Dodaj masło. Mieszaj masę, aż dwukrotnie zwiększy swą objętość.

Krok 6

Przestudzoną masę kajmakową nakładaj na ostudzone ciasto, wyrównaj plastikową łopatką maczaną w ciepłej wodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kajmakowy mazurek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej