
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
2 łyżki
3 łyżki
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zielonki oraz cebulę drobno posiekaj.
Krok 2
Rozgrzej masło* i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli dodaj zielonki i smaż.
Krok 3
Całość podsyp mąką, lekko zasmaż, podlej rosołem i zagotuj.
Krok 4
Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę, koperek i dopraw. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej