Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

250 gramów

1 szczypta

1 łyżka

6 łyżek

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

0.5 pęczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora opłucz pod zimną wodą i ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli.

Krok 2

Do octu dodaj musztardę, pieprz oraz sól. Cały czas mieszaj i dolewaj oliwę.

Krok 3

Estragon i trybulę posiekaj, a dymkę pokrój w plastry.

Krok 4

Zioła oraz dymkę i kapary dodaj do sosu z musztardy i octu. Wszystko wymieszaj.

Krok 5

Kalafiora odsącz, a pomidory pokrój w plastry.

Krok 6

Na półmisku rozłóż na brzegu pomidory, na środku kawałki kalafiora. Polej go sosem i ułóż na nim krewetki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
35 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej