Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
1 szczypta
250 gramów
1 szczypta
1 łyżka
6 łyżek
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
0.5 pęczka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora opłucz pod zimną wodą i ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli.
Krok 2
Do octu dodaj musztardę, pieprz oraz sól. Cały czas mieszaj i dolewaj oliwę.
Krok 3
Estragon i trybulę posiekaj, a dymkę pokrój w plastry.
Krok 4
Zioła oraz dymkę i kapary dodaj do sosu z musztardy i octu. Wszystko wymieszaj.
Krok 5
Kalafiora odsącz, a pomidory pokrój w plastry.
Krok 6
Na półmisku rozłóż na brzegu pomidory, na środku kawałki kalafiora. Polej go sosem i ułóż na nim krewetki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej