Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

250 gramów

1 szczypta

1 łyżka

6 łyżek

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

0.5 pęczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora opłucz pod zimną wodą i ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli.

Krok 2

Do octu dodaj musztardę, pieprz oraz sól. Cały czas mieszaj i dolewaj oliwę.

Krok 3

Estragon i trybulę posiekaj, a dymkę pokrój w plastry.

Krok 4

Zioła oraz dymkę i kapary dodaj do sosu z musztardy i octu. Wszystko wymieszaj.

Krok 5

Kalafiora odsącz, a pomidory pokrój w plastry.

Krok 6

Na półmisku rozłóż na brzegu pomidory, na środku kawałki kalafiora. Polej go sosem i ułóż na nim krewetki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej