Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
1 szczypta
250 gramów
1 szczypta
1 łyżka
6 łyżek
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
0.5 pęczka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora opłucz pod zimną wodą i ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli.
Krok 2
Do octu dodaj musztardę, pieprz oraz sól. Cały czas mieszaj i dolewaj oliwę.
Krok 3
Estragon i trybulę posiekaj, a dymkę pokrój w plastry.
Krok 4
Zioła oraz dymkę i kapary dodaj do sosu z musztardy i octu. Wszystko wymieszaj.
Krok 5
Kalafiora odsącz, a pomidory pokrój w plastry.
Krok 6
Na półmisku rozłóż na brzegu pomidory, na środku kawałki kalafiora. Polej go sosem i ułóż na nim krewetki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej