Kapusta z grochem połówką i suszonymi grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grochem

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

500 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch moczymy min. 12 godzin, a następnie gotujemy do zmięknięcia.

Krok 2

Grzyby moczymy kilka godzin i kroimy w paski. Kapustę odciskamy, kroimy i gotujemy godzinę z grzybami.

Krok 3

Groch i kapustę odcedzamy, mieszamy ze sobą i doprawiamy czosnkiem i Delikatem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapusta z grochem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grochemKapusta z grochem

Delikatnie kwaśna kapusta, niełuskany groch i suszone grzyby to połączenie, które przywodzi na myśl wigilijny stół. Potrawa znana ze świątecznego menu sprawdzi się jednak przez cały rok, zarówno jako smaczna kolacja, jak i dodatek do obiadu. Podana z pajdą chrupkiego pieczywa albo w towarzystwie popularnego schabowego i ziemniaków przypadnie do gustu miłośnikom kiszonych warzyw. Te z kolei świetnie komponują się z różnego rodzaju pieczeniami, klopsikami, zrazami i zapiekankami. Należy pamiętać, by dobrze przyprawić kapustę – można do niej dodać np. kminek, liść laurowy i świeżo zmielony pieprz – a następnie odstawić całość przed podaniem na odpowiednio długi czas, aby nabrała odpowiedniego, intensywnego aromatu. Grzyby i groch trzeba namoczyć, więc przygotowanie dania najlepiej zaplanować nieco wcześniej. Kapustę podawaj udekorowaną koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki lub podsmażaną cebulką. Potrawa równie dobrze smakuje odgrzewana. Wypróbuj ten przepis jeszcze przed świętami i ciesz się smakiem potrawy już dziś.