
Składniki
1 szklanka
500 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch moczymy min. 12 godzin, a następnie gotujemy do zmięknięcia.
Krok 2
Grzyby moczymy kilka godzin i kroimy w paski. Kapustę odciskamy, kroimy i gotujemy godzinę z grzybami.
Krok 3
Groch i kapustę odcedzamy, mieszamy ze sobą i doprawiamy czosnkiem i Delikatem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grochem
Delikatnie kwaśna kapusta, niełuskany groch i suszone grzyby to połączenie, które przywodzi na myśl wigilijny stół. Potrawa znana ze świątecznego menu sprawdzi się jednak przez cały rok, zarówno jako smaczna kolacja, jak i dodatek do obiadu. Podana z pajdą chrupkiego pieczywa albo w towarzystwie popularnego schabowego i ziemniaków przypadnie do gustu miłośnikom kiszonych warzyw. Te z kolei świetnie komponują się z różnego rodzaju pieczeniami, klopsikami, zrazami i zapiekankami. Należy pamiętać, by dobrze przyprawić kapustę – można do niej dodać np. kminek, liść laurowy i świeżo zmielony pieprz – a następnie odstawić całość przed podaniem na odpowiednio długi czas, aby nabrała odpowiedniego, intensywnego aromatu. Grzyby i groch trzeba namoczyć, więc przygotowanie dania najlepiej zaplanować nieco wcześniej. Kapustę podawaj udekorowaną koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki lub podsmażaną cebulką. Potrawa równie dobrze smakuje odgrzewana. Wypróbuj ten przepis jeszcze przed świętami i ciesz się smakiem potrawy już dziś.