Kapusta z grochem połówką i suszonymi grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapusta z grochem

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

500 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch moczymy min. 12 godzin, a następnie gotujemy do zmięknięcia.

Krok 2

Grzyby moczymy kilka godzin i kroimy w paski. Kapustę odciskamy, kroimy i gotujemy godzinę z grzybami.

Krok 3

Groch i kapustę odcedzamy, mieszamy ze sobą i doprawiamy czosnkiem i Delikatem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grochemKapusta z grochem

Delikatnie kwaśna kapusta, niełuskany groch i suszone grzyby to połączenie, które przywodzi na myśl wigilijny stół. Potrawa znana ze świątecznego menu sprawdzi się jednak przez cały rok, zarówno jako smaczna kolacja, jak i dodatek do obiadu. Podana z pajdą chrupkiego pieczywa albo w towarzystwie popularnego schabowego i ziemniaków przypadnie do gustu miłośnikom kiszonych warzyw. Te z kolei świetnie komponują się z różnego rodzaju pieczeniami, klopsikami, zrazami i zapiekankami. Należy pamiętać, by dobrze przyprawić kapustę – można do niej dodać np. kminek, liść laurowy i świeżo zmielony pieprz – a następnie odstawić całość przed podaniem na odpowiednio długi czas, aby nabrała odpowiedniego, intensywnego aromatu. Grzyby i groch trzeba namoczyć, więc przygotowanie dania najlepiej zaplanować nieco wcześniej. Kapustę podawaj udekorowaną koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki lub podsmażaną cebulką. Potrawa równie dobrze smakuje odgrzewana. Wypróbuj ten przepis jeszcze przed świętami i ciesz się smakiem potrawy już dziś.