Kapusta z grochem połówką i suszonymi grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grochem

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

500 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch moczymy min. 12 godzin, a następnie gotujemy do zmięknięcia.

Krok 2

Grzyby moczymy kilka godzin i kroimy w paski. Kapustę odciskamy, kroimy i gotujemy godzinę z grzybami.

Krok 3

Groch i kapustę odcedzamy, mieszamy ze sobą i doprawiamy czosnkiem i Delikatem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grochemKapusta z grochem

Delikatnie kwaśna kapusta, niełuskany groch i suszone grzyby to połączenie, które przywodzi na myśl wigilijny stół. Potrawa znana ze świątecznego menu sprawdzi się jednak przez cały rok, zarówno jako smaczna kolacja, jak i dodatek do obiadu. Podana z pajdą chrupkiego pieczywa albo w towarzystwie popularnego schabowego i ziemniaków przypadnie do gustu miłośnikom kiszonych warzyw. Te z kolei świetnie komponują się z różnego rodzaju pieczeniami, klopsikami, zrazami i zapiekankami. Należy pamiętać, by dobrze przyprawić kapustę – można do niej dodać np. kminek, liść laurowy i świeżo zmielony pieprz – a następnie odstawić całość przed podaniem na odpowiednio długi czas, aby nabrała odpowiedniego, intensywnego aromatu. Grzyby i groch trzeba namoczyć, więc przygotowanie dania najlepiej zaplanować nieco wcześniej. Kapustę podawaj udekorowaną koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki lub podsmażaną cebulką. Potrawa równie dobrze smakuje odgrzewana. Wypróbuj ten przepis jeszcze przed świętami i ciesz się smakiem potrawy już dziś.