Karkówka pieczona z pieczarkami i cebulą
łatwe
73 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis jest bardzo łatwy. Gwarantuję, że nic nie da się zepsuć. Dla mnie wychodzi za każdym razem. Karkówkę pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 -2 cm. Oprószyć nieco vegetą, pieprzem i solą. Obtoczyć w mące i każdy plaster obsmażyć z obu stron (zabieg ten zamyka pory mięsa zatrzymując w środku "soki"). Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Do naczynia żaroodpornego włożyć obsmażoną karkówkę. Na nią na całej powierzchni wyłożyć cebulę, następnie pieczarki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Jeżeli chcemy aby sos był mniej intensywny można dać po 2 łyżeczki wszystkiego, jednak proporcja po 3 jest w sam raz. Sos rozlewamy po pieczarkach, mniej więcej po równo na całej powierzchni. Piec w temp. 180 stopni przez 50 minut, po tym czasie przemieszać wszystko i piec kolejne 10 minut. Tak przyrządzona karkówka jest mięciutka i ma bardzo oryginalny wyrazisty smak. Najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami. Mała uwaga: sosu może wydawać się bardzo mało, jednak podczas pieczenia rozrzedza się on z wodą, którą puszczają cebula i pieczarki. Wszytsko razem tworzy gęsty aromatyczny sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























