
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis jest bardzo łatwy. Gwarantuję, że nic nie da się zepsuć. Dla mnie wychodzi za każdym razem. Karkówkę pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 -2 cm. Oprószyć nieco vegetą, pieprzem i solą. Obtoczyć w mące i każdy plaster obsmażyć z obu stron (zabieg ten zamyka pory mięsa zatrzymując w środku "soki"). Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Do naczynia żaroodpornego włożyć obsmażoną karkówkę. Na nią na całej powierzchni wyłożyć cebulę, następnie pieczarki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Jeżeli chcemy aby sos był mniej intensywny można dać po 2 łyżeczki wszystkiego, jednak proporcja po 3 jest w sam raz. Sos rozlewamy po pieczarkach, mniej więcej po równo na całej powierzchni. Piec w temp. 180 stopni przez 50 minut, po tym czasie przemieszać wszystko i piec kolejne 10 minut. Tak przyrządzona karkówka jest mięciutka i ma bardzo oryginalny wyrazisty smak. Najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami. Mała uwaga: sosu może wydawać się bardzo mało, jednak podczas pieczenia rozrzedza się on z wodą, którą puszczają cebula i pieczarki. Wszytsko razem tworzy gęsty aromatyczny sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej