Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis jest bardzo łatwy. Gwarantuję, że nic nie da się zepsuć. Dla mnie wychodzi za każdym razem. Karkówkę pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 -2 cm. Oprószyć nieco vegetą, pieprzem i solą. Obtoczyć w mące i każdy plaster obsmażyć z obu stron (zabieg ten zamyka pory mięsa zatrzymując w środku "soki"). Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Do naczynia żaroodpornego włożyć obsmażoną karkówkę. Na nią na całej powierzchni wyłożyć cebulę, następnie pieczarki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Jeżeli chcemy aby sos był mniej intensywny można dać po 2 łyżeczki wszystkiego, jednak proporcja po 3 jest w sam raz. Sos rozlewamy po pieczarkach, mniej więcej po równo na całej powierzchni. Piec w temp. 180 stopni przez 50 minut, po tym czasie przemieszać wszystko i piec kolejne 10 minut. Tak przyrządzona karkówka jest mięciutka i ma bardzo oryginalny wyrazisty smak. Najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami. Mała uwaga: sosu może wydawać się bardzo mało, jednak podczas pieczenia rozrzedza się on z wodą, którą puszczają cebula i pieczarki. Wszytsko razem tworzy gęsty aromatyczny sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej