Składniki
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
3 plastry
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój na kosteczki. Dymki posiekaj, a następnie rozgnieć z imbirem.
Krok 3
Papryczki przepołów, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć ziarna pieprzu i chwilę podgrzewaj, dodaj papryczki i smaż, aż staną się czarne.
Krok 5
Następnie wlej szklankę wody, dodaj cukier, pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę wina oraz bulionetkę Knorr.
Krok 2
Do miseczki wlej 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę wina oraz wrzuć dymkę z imbirem. Wszystko wymieszaj i włóż kurczaka. Odstaw na 15 minut.
Krok 4
Teraz dodaj kurczaka i podsmaż go.
Krok 6
Wymieszaj, a gdy doprowadzisz do wrzenia, to zmniejsz płomień i gotuj przez 5 minut. Kurczaka ułóż na ryżu i polej olejem sezamowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej