Kurczak z pieprzem po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z pieprzem po seczuańsku

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

3 plastry

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój na kosteczki. Dymki posiekaj, a następnie rozgnieć z imbirem.

Krok 3

Papryczki przepołów, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć ziarna pieprzu i chwilę podgrzewaj, dodaj papryczki i smaż, aż staną się czarne.

Krok 5

Następnie wlej szklankę wody, dodaj cukier, pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę wina oraz bulionetkę Knorr.

Krok 2

Do miseczki wlej 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę wina oraz wrzuć dymkę z imbirem. Wszystko wymieszaj i włóż kurczaka. Odstaw na 15 minut.

Krok 4

Teraz dodaj kurczaka i podsmaż go.

Krok 6

Wymieszaj, a gdy doprowadzisz do wrzenia, to zmniejsz płomień i gotuj przez 5 minut. Kurczaka ułóż na ryżu i polej olejem sezamowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Piknikowy hot dog
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej