Kurczak z pieprzem po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z pieprzem po seczuańsku

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

3 plastry

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój na kosteczki. Dymki posiekaj, a następnie rozgnieć z imbirem.

Krok 3

Papryczki przepołów, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć ziarna pieprzu i chwilę podgrzewaj, dodaj papryczki i smaż, aż staną się czarne.

Krok 5

Następnie wlej szklankę wody, dodaj cukier, pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę wina oraz bulionetkę Knorr.

Krok 2

Do miseczki wlej 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę wina oraz wrzuć dymkę z imbirem. Wszystko wymieszaj i włóż kurczaka. Odstaw na 15 minut.

Krok 4

Teraz dodaj kurczaka i podsmaż go.

Krok 6

Wymieszaj, a gdy doprowadzisz do wrzenia, to zmniejsz płomień i gotuj przez 5 minut. Kurczaka ułóż na ryżu i polej olejem sezamowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z pieprzem po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej