Karpatka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

303

799 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2618 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7163 osoby zapisały

Udostępnij
Karpatka

Składniki

ciasto:

150 gramów

250 mililitrów

125 gramów

4 sztuki

1 szczypta

krem:

250 gramów

750 mililitrów

125 gramów

5 sztuk

40 gramów

50 gramów

lukier:

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj w rondelku razem z Kasią i szczyptą soli. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto odejdzie od ścianek naczynia i utworzy zwartą kulkę.

Karpatka - Krok 1

Krok 2

Ciasto zdejmij z ognia i lekko przestudź. Mieszając mikserem dodawaj po jednym jajku. Dwie łyżki ciasta odłóż do małej szprycki, resztę podziel na dwie części.

Karpatka - Krok 2

Krok 3

Dwie tortownice o średnicy 24 cm (lub jedną dwukrotnie) wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. W formach rozsmaruj łyżką porcje ciasta. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 35 minut.

Karpatka - Krok 3

Krok 4

Z pozostałego ciasta wyciśnij na papier do pieczenia malutkie kuleczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 200°C.

Karpatka - Krok 4

Krok 5

Pół litra mleka zagotuj. Pozostałe mleko zmiksuj z cukrem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami. Mleko z dodatkami wlej do gotującego mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Karpatka - Krok 5

Krok 6

Otrzymany krem budyniowy przykryj folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i wystudź. Kasię zmiksuj, dodając po łyżce wystudzony krem.

Karpatka - Krok 6

Krok 7

Blaty ciasta przełóż przygotowanym kremem i lekko dociśnij. Cukier puder utrzyj z odrobiną wody na gładki lukier.

Karpatka - Krok 7

Krok 8

Lukier podziel na kilka części i każdą zabarw odrobiną barwnika. Ptysiowe kuleczki mocz w lukrze, nadziewaj na wykałaczki i wbij np. w połówkę jabłka by zastygły. Gotową karpatkę udekoruj kolorowymi kuleczkami.

Karpatka - Krok 8
4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Pokorna-Hryniszyn

    Katarzyna Pokorna-Hryniszyn, 06.03.2020

    Zrobiłam- bardzo dobra, ale koniecznie należy dodać wanilii do kremu. Bez tego brak wyrazistości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogus Ferszt

    Bogus Ferszt, 13.06.2018

    Nie jadłem ale pewno dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Łabędź

    Bożena Łabędź, 12.01.2018

    bardzo dobre i świetny pomysł z kuleczkami lukrowymi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Narowska

    Zofia Narowska, 10.01.2018

    na pewno pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Ogromną popularność karpatka zawdzięcza swemu delikatnemu smakowi, który nadaje jej ptysiowe ciasto oraz budyniowy krem. Połączenie tych składników tworzy bardzo smaczną, delikatnie słodką, całość. Żeby ciasto było bardziej puszyste, zamiast zwykłej wody, użyj mineralnej. Krem powinien być delikatny, ale jednocześnie gęsty, by nie wypływał spomiędzy blatów ciasta. Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie przepisu, przygotuj dwa rożne kremy, na przykład budyniowy i czekoladowy. Kiedy jeden z nich lekko zastygnie, nałóż na niego kolejny i dopiero wtedy przykryj następną warstwą ciasta. Przed podaniem warto schłodzić karpatkę w lodówce, dzięki czemu krem nabierze właściwej konsystencji. Karpatka dobrze smakuje posypana obficie cukrem pudrem. Podawaj ją z ptysiowymi kulkami zamoczonymi w kolorowym lukrze lub ze świeżymi owocami (truskawkami, borówkami, malinami) – wtedy opcjonalnie udekoruj też wierzch listkami mięty. Tak przygotowana karpatka doskonale sprawdzi się jako deser po uroczystym obiedzie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.