Kartoflanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Kartoflanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
515 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

645 osób wydrukowało

Pobierz pdf

946 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 szklanki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 pęczek

4 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki, cebulę i marchewki, a następnie podsmaż je na oliwie.

Kartoflanka - Krok 1

Krok 2

Gdy cebula się zeszkli, zalej całość rosołem, dodaj grzybki i przyprawy.

Kartoflanka - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Kartoflanka - Krok 3

Krok 4

Wyjmij z zupy liść laurowy i zmiksuj.

Kartoflanka - Krok 4

Krok 5

Zupę połącz ze śmietaną. Rozlej na talerze i posyp szynką pokrojoną w paseczki oraz posiekaną zieleniną.

Kartoflanka - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Jacek Bywalec

    Jacek Bywalec , 05.04.2018

    Mimo wszystko wyjdzie trochę mdła. Wywar zrobiłbym na dobrze uwędzonym kawałku boczku lub chociaż dodał papryki wędzonej. Aby zaostrzyć smak dodałbym trochę mielonego imbir. W zieleninie powinna być przewaga koperku, bo dobrze komponuje się z ziemniakami i jest bardziej wyrazisty w smaku niż pietruszka. Darowałbym sobie pokrojoną szynkę, a użyłbym pokrojonego boczku z gotowania lub plasterków uprażonego bekonu. Piszę co bym zrobił, ale faktycznie tak robię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna jachimska

    anna jachimska , 04.11.2017

    swietne,brawo!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Filipczak

    Elżbieta Filipczak , 22.09.2015

    apetyczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KartoflankaKartoflanka

Kartoflanka to zupa nadająca się na każdą porę roku. Do jej przygotowania potrzebujesz bowiem podstawowych produktów: ziemniaków oraz włoszczyzny (pora, selera, marchewki i pietruszki). Jeśli chcesz urozmaicić smak przygotowywanego dania, warzywa najpierw pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Zwróć szczególną uwagę na cebulę. Pilnuj, aby się nie przypaliła, ale jedynie zeszkliła. Do całości dodaj rosół lub bulion warzywny – według własnych preferencji. Oba z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Wykorzystaj do tego kawałek dowolnego mięsa (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) oraz świeże warzywa i ugotuj je w wodzie do miękkości. Te drugie możesz wykorzystać do późniejszego zrobienia z nich sałatki. Dopraw do smaku pieprzem i liściem laurowym. Gdy ziemniaki będą już gotowe, całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie, zapraw zupę zahartowaną śmietaną. Wypróbuj także wersji bez miksowania. Gotowe danie podawaj z dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Sprawdź nasz uniwersalny przepis!