Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj papaję na gładki mus.

Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - Krok 2

Krok 3

Do kaszy dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Na wierzch połóż mus. Całość posyp płatkami owsianymi.

Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B12 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianymKasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym

Kasze wracają na polskie stoły. Warto włączać je nie tylko do dań obiadowych - będą również znakomitą bazą na drugie śniadanie. Pomysł? Przygotuj smakowitą kaszę jaglaną z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianymi. Sycący posiłek przyrządzisz prosto i szybko.

Dla kogo?

Kasza jaglana z jogurtem i dodatkami to idealna przekąska w oczekiwaniu na obiad. Szczególnie ucieszy ona wielbicieli drugich śniadań na ciepło.

Na zdrowie!

Danie to jest cennym źródłem potrzebnych organizmowi witamin oraz składników mineralnych. Zawartość witaminy A (403 µg, 50% RWS) pomoże nam utrzymać prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana z jogurtem i papają dostarczy nam również miedzi (0,31 mg czyli 31% RWS), która bierze udział w transporcie żelaza w organizmie oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego. Naprawdę imponująca jest w tym śniadaniu ilość witaminy C (125,3 mg czyli 157% RWS), która jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nas przed stresem oksydacyjnym.

Czy wiesz, że?

Papaja – choć rzadko po nią sięgamy, jest warta naszej uwagi. Słodka, pachnie piżmową nutą oraz posiada maślaną konsystencję. Sam Krzysztof Kolumb zwał ją „owocem aniołów”. Do czego możemy wykorzystać wyjątkowy egzotyczny smak papai? Jest ona znakomita do różnorodnych sałatek, nie tylko owocowych, koktajlów, sorbetów czy salsy. Owoc równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do gulaszy, curry, kurczaka i owoców morza.