Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj papaję na gładki mus.

Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - Krok 2

Krok 3

Do kaszy dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Na wierzch połóż mus. Całość posyp płatkami owsianymi.

Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B12 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianymKasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym

Kasze wracają na polskie stoły. Warto włączać je nie tylko do dań obiadowych - będą również znakomitą bazą na drugie śniadanie. Pomysł? Przygotuj smakowitą kaszę jaglaną z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianymi. Sycący posiłek przyrządzisz prosto i szybko.

Dla kogo?

Kasza jaglana z jogurtem i dodatkami to idealna przekąska w oczekiwaniu na obiad. Szczególnie ucieszy ona wielbicieli drugich śniadań na ciepło.

Na zdrowie!

Danie to jest cennym źródłem potrzebnych organizmowi witamin oraz składników mineralnych. Zawartość witaminy A (403 µg, 50% RWS) pomoże nam utrzymać prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana z jogurtem i papają dostarczy nam również miedzi (0,31 mg czyli 31% RWS), która bierze udział w transporcie żelaza w organizmie oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego. Naprawdę imponująca jest w tym śniadaniu ilość witaminy C (125,3 mg czyli 157% RWS), która jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nas przed stresem oksydacyjnym.

Czy wiesz, że?

Papaja – choć rzadko po nią sięgamy, jest warta naszej uwagi. Słodka, pachnie piżmową nutą oraz posiada maślaną konsystencję. Sam Krzysztof Kolumb zwał ją „owocem aniołów”. Do czego możemy wykorzystać wyjątkowy egzotyczny smak papai? Jest ona znakomita do różnorodnych sałatek, nie tylko owocowych, koktajlów, sorbetów czy salsy. Owoc równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do gulaszy, curry, kurczaka i owoców morza.