
Składniki
2 łyżki
5 łyżek
0.75 szklanki
1.25 szklanki
450 mililitrów
0.5 szklanki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatniki wymieszaj z cukrem oraz masłem i równomiernie rozłóż masę na dnie formy takiej jak na tartę.
Krok 2
Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Krok 3
Ciasto wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.
Krok 4
Zrób masę - zmieszaj dobrze mleko z żółtkami i sokiem z limonek.
Krok 5
Rozsmaruj masę na przypieczonym spodzie ciasta i piecz wszystko przez kwadrans.
Krok 6
Wyciągnij i odstaw aż ostygnie a potem włóż do lodówki na 8 godzin.
Krok 7
Przed podaniem ubij śmietankę na sztywno i posmaruj nią ciasto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej