
Składniki
2 łyżki
5 łyżek
0.75 szklanki
1.25 szklanki
450 mililitrów
0.5 szklanki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatniki wymieszaj z cukrem oraz masłem i równomiernie rozłóż masę na dnie formy takiej jak na tartę.
Krok 2
Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Krok 3
Ciasto wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.
Krok 4
Zrób masę - zmieszaj dobrze mleko z żółtkami i sokiem z limonek.
Krok 5
Rozsmaruj masę na przypieczonym spodzie ciasta i piecz wszystko przez kwadrans.
Krok 6
Wyciągnij i odstaw aż ostygnie a potem włóż do lodówki na 8 godzin.
Krok 7
Przed podaniem ubij śmietankę na sztywno i posmaruj nią ciasto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej























