Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa

Autor: Gabriela Żurkowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

70 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 słoik

2 łyżeczki

4 sztuki

400 mililitrów

0.5 opakowania

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 160st.C. Formę do tarty posmarować tłuszczem.

Krok 2

Masło stopić w rondelku, dorzucić do niego pokruszone herbatniki i wymieszać, juz nie podgrzewając. Mieszankę przełożyć do formy i rozprowadzić po całej. Docisnąć do dna i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut.

Krok 3

Żółtka wymieszać na jednolitą masę, dolać mleko skondensowane i połączyć składniki. Dodać do nich drobno startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok, a następnie miksować przez 5 minut.

Krok 4

Nadzienie przełożyć do formy ze spodem i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

Krok 5

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wykładać według upodobania na wierzch ciasta. Na koniec udekorować tartę wiórkami z czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej