Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa

Autor: Gabriela Żurkowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

70 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 słoik

2 łyżeczki

4 sztuki

400 mililitrów

0.5 opakowania

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 160st.C. Formę do tarty posmarować tłuszczem.

Krok 2

Masło stopić w rondelku, dorzucić do niego pokruszone herbatniki i wymieszać, juz nie podgrzewając. Mieszankę przełożyć do formy i rozprowadzić po całej. Docisnąć do dna i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut.

Krok 3

Żółtka wymieszać na jednolitą masę, dolać mleko skondensowane i połączyć składniki. Dodać do nich drobno startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok, a następnie miksować przez 5 minut.

Krok 4

Nadzienie przełożyć do formy ze spodem i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

Krok 5

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wykładać według upodobania na wierzch ciasta. Na koniec udekorować tartę wiórkami z czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Omlet z szynką i warzywami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej