Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa

Autor: Gabriela Żurkowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

70 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 słoik

2 łyżeczki

4 sztuki

400 mililitrów

0.5 opakowania

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 160st.C. Formę do tarty posmarować tłuszczem.

Krok 2

Masło stopić w rondelku, dorzucić do niego pokruszone herbatniki i wymieszać, juz nie podgrzewając. Mieszankę przełożyć do formy i rozprowadzić po całej. Docisnąć do dna i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut.

Krok 3

Żółtka wymieszać na jednolitą masę, dolać mleko skondensowane i połączyć składniki. Dodać do nich drobno startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok, a następnie miksować przez 5 minut.

Krok 4

Nadzienie przełożyć do formy ze spodem i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

Krok 5

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wykładać według upodobania na wierzch ciasta. Na koniec udekorować tartę wiórkami z czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej