
Składniki
70 gramów
150 gramów
3 sztuki
1 słoik
2 łyżeczki
4 sztuki
400 mililitrów
0.5 opakowania
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 160st.C. Formę do tarty posmarować tłuszczem.
Krok 2
Masło stopić w rondelku, dorzucić do niego pokruszone herbatniki i wymieszać, juz nie podgrzewając. Mieszankę przełożyć do formy i rozprowadzić po całej. Docisnąć do dna i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut.
Krok 3
Żółtka wymieszać na jednolitą masę, dolać mleko skondensowane i połączyć składniki. Dodać do nich drobno startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok, a następnie miksować przez 5 minut.
Krok 4
Nadzienie przełożyć do formy ze spodem i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
Krok 5
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wykładać według upodobania na wierzch ciasta. Na koniec udekorować tartę wiórkami z czekolady.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej