Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem
łatwe
1929 osób zapisało

Składniki
400 gramów
16 sztuk
4 plastry
250 mililitrów
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój schab na centymetrowej grubości plastry.

Krok 2
W każdym plastrze zrób głębokie nacięcie z boku, tworząc kieszonkę.

Krok 3
Włóż do środka każdej z kieszonek po 4 śliwki oraz plaster żółtego sera.

Krok 4
Wymieszaj Przyprawę do karkówki Knorr z wodą i olejem.

Krok 5
Ułóż gotowe kieszonki w woreczku dołączonym do przyprawy Knorr, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mięso Przyprawą do karkówki Knorr. Zwiń szczelnie woreczek.

Krok 6
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.


Dobra rada:
Możesz podawać z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem
Tradycyjne kotlety schabowe mają rzeszę zwolenników, ale dla odmiany warto czasem podać schab w innej postaci niż zawsze. Pyszne kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem to połączenie smaków, które wręcz nieprzyzwoicie dobrze smakuje. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji, przygotowując naszą recepturę. Kieszonki schabowe to danie, którego musisz spróbować!
Dla kogo?
Kieszonki ze schabu to danie dedykowane wszystkim fanom klasycznych kotletów. Urozmaić swoje menu i wprowadź do niego powiew świeżości! A roladki schabowe ze śliwką i serem skutecznie Ci to ułatwią. Recepturę już znasz, więc do dzieła!
Na jaką okazję?
Obiad w gronie rodziny to idealna okazja, by schabowe ze śliwkami pojawiły się na stole. Przygotuj większą ilość, bo szybko znikną z talerzy! Kieszonki schabowe faszerowane będą również gwiazdą wystawnego przyjęcia, a Ty zaprezentujesz się jako utalentowany kucharz!
Czy wiesz, że?
Schab to jeden z najczęściej kupowanych elementów tuszy wieprzowej, ale niestety na polskich stołach wciąż mało jest nowych form jego podania. Przełam rutynę i zamiast kotletów w panierce z bułki, na niedzielny obiad podaj kieszonki, a więc zwinięte kawałki schabu wypełnione kilkoma składnikami.
Dla urozmaicenia:
Suszona śliwka nie musi być tylko dodatkiem do pieczeni – idealnie sprawdzi się również i w tym wydaniu. Skomponowana z serem tworzy duet niezwykle harmonijny, co z całą pewnością zostanie skomplementowane przez tych, którzy będą mieli okazję jeść Twoje kulinarne arcydzieło. Kieszonki schabowe możesz podać z gotowanymi lub opieczonymi ziemniaczkami oraz dowolną surówką.