Kokosowy kurczak curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowy kurczak curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

450 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

10 sztuk

800 gramów

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na kawałki, bakłażana w kostkę, a papryczki posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzuć pastę curry i usmaż ją, a następnie dodaj połowę mleka.

Krok 3

Kiedy sos zacznie pachnieć, wrzuć kurczaka i powoli dolewaj resztę mleka.

Krok 4

Gotuj do czasu, gdy kurczak będzie miękki.

Krok 5

Teraz dodaj bakłażana i sos sojowy.

Krok 6

Po doprowadzeniu do wrzenia, wrzuć papryczki chili oraz bazylię. Cały czas mieszaj w trakcie dodawania składników.

Krok 7

Kurczaka zdejmij z ognia i podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowy kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowy kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowy kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowy kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowy kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowy kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowy kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowy kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto koperkowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej