Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

6

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
8 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 szklanka

2 łyżki

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce – pomarańczę i cytrynę – obierz ze skóry i pokrój na cząstki. Wrzuć do blendera.

Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - Krok 1

Krok 2

Obierz imbir i również dodaj do blendera.

Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - Krok 2

Krok 3

Dodaj szpinak i nasiona chia. Wlej wodę.

Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - Krok 3

Krok 4

Składniki koktajlu zmiksuj na gładką masę.

Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelazo, miedzi, manganu, witamin: A, C, B1, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chiaKoktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku, imbiru, chia

Taki podwieczorek zrobisz w mig. Zaserwuj sobie pyszny owocowy koktajl z pomarańczy, cytryny, szpinaku oraz imbiru. Wzbogać go nasionami chia.

Dla kogo?

To szybki i prosty sposób na przekąskę dla osób zapracowanych, aktywnych oraz tych dbających o linię. Owocowy koktajl nie tylko zachwyca smakiem, ale także dostarcza cennych witamin i składników mineralnych.

Na zdrowie!

Koktajl z pomarańczy, cytryny i szpinaku to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera m.in. spore ilości żelaza (8,3 mg, czyli 59% RWS), witaminy C (199,9 mg, czyli 250% RWS), która nie tylko „dba” o naszą odporność, ale też ułatwia przyswajanie żelaza. Witamina A (834 µg, czyli 104% RWS), wspierająca utrzymanie skóry we właściwej kondycji.

Czy wiesz, że?

Nasiona chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, mają moc. Te pochodzące z Ameryki Południowej ziarenka wykazują niebagatelne właściwości prozdrowotne. Co ciekawe, zawierają aż dwa razy więcej błonnika niż otręby. Są bogatym źródłem omega 3 dlatego m.in. polecane są osobom dbającym o cholesterol.