Kolorowe zdrówko na talerzu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowe zdrówko na talerzu

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obieramy, dokładnie myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paseczki (ja użyłam do tego celu obieraczki do warzyw). Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ i również tniemy na cieniutkie długie paseczki. Warzywa zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach hartujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Dodajemy ocet i olej, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Warzywa wykładamy na talerz lub na półmisek i obficie posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe zdrówko na talerzu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe zdrówko na talerzu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe zdrówko na talerzu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe zdrówko na talerzu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe zdrówko na talerzu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe zdrówko na talerzu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe zdrówko na talerzu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe zdrówko na talerzu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej