
Składniki
30 dekagramów
1 łyżeczka
3 łyżki
4 sztuki
4 łyżki
30 dekagramów
30 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Owoce opłucz, włóż do osobnych rondelków, zalej letnią przegotowaną wodą tak, aby przykryła owoce. Odstaw na kilka godzin.
Krok 2
Do śliwek dodaj łyżkę miodu i cynamon, gotuj 10 minut.
Krok 3
Do fig dodaj sok i skórkę z cytryny, gotuj 25 minut.
Krok 4
Do jabłek dodaj resztę miodu i goździki, gotuj 10 minut.
Krok 5
Wszystkie wywary połącz i schłodź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej