Ile gotować susz wigilijny? Jak przygotować składniki do suszu?
Gotujecie kompot z suszu na Wigilię? Wiecie, ile gotować susz wigilijny i jak przygotować składniki? Jeśli nie, dowiecie się tego z poniższego artykułu. Kompot z suszu znany jest w polskiej tradycji od dawna. Pijemy go w okresie świątecznym. Po co właściwie pijemy kompot z suszu w Wigilię? Skąd pochodzi ta tradycja?
Jak gotować susz wigilijny i przygotować składniki?
W sklepach znajdziecie wybór gotowych mieszanek owoców do ugotowania kompotu. Ale możecie również sami zebrać owoce i je ususzyć. Umyte, osuszone i pokrojone owoce ususzcie w suszarce. Jeśli jej nie posiadacie, dobrze sprawdzi się piekarnik. Suszcie owoce przy uchylonych drzwiczkach w 70°C, a potem, gdy już przestaną się zginać, zwiększcie temperaturę do 100°C i suszcie owoce jeszcze przez kilkanaście minut.
Jak przygotować susz wigilijny?
Zastanawiacie się, ile suszu potrzebujecie na kompot wigilijny? Skład suszu jest bardzo prosty. Do ugotowania wigilijnego kompotu potrzebujecie:
- 200 g suszonych jabłek
- 200 d suszonych śliwek
- 200 g suszonych wędzonych gruszek
- 300 g cukru
- 3 goździki
- 1 kawałek cynamonu
- Skórkę startą z 1 pomarańczy
- 3 l wody
Ile gotować susz wigilijny?
Wszystkie owoce opłuczcie i przełóżcie do garnka. Zalejcie je wodą, dodajcie cukier i przyprawy. Gotujcie około 30 minut. Ugotowany kompot pozostawcie w garnku wraz z owocami na drugi dzień. Jego smak będzie intensywniejszy. Możecie go podawać na zimno lub na ciepło. W niektórych regionach Polski kompot z suszu podaje się z makaronem w formie zupy owocowej. Przygotujcie więc zupę z suszu owocowego z kluskami!
Drinki z kompotu z suszu wigilijnego
Jeśli zostanie Wam dużo kompotu, możecie zrobić z niego drinki. Potrzebujecie tylko dwóch składników: kompotu z suszu wigilijnego i wódki.
Przecedźcie kompot przez drobne sito. Sam płyn wlejcie do ¾ wysokości szklanek i dolejcie 40 ml wódki. Możecie dołożyć plasterek cytryny lub pomarańczy i gotowe! To wersja kompotu dla dorosłych!
Skąd pochodzi tradycja picia kompotu z suszu?
Kompot z suszu wywodzi się z tradycji Łemków. W Beskidzie Niskim latem zbierano i suszono owoce, by jesienią i zimą wykorzystać je do gorących kompotów i wywarów. Miały chronić przed chorobami i rozgrzewać. Łemkowie uważali, że poszczególne owoce mają charakterystyczne właściwości. Jabłka dawały ludziom dobre zdrowie, miłość i pokój. Natomiast śliwki zapewniały długie życie. Początkowo kompot z suszu podawano do obiadu. Z czasem stał się jedną z 12 potraw Wigilijnych.
Kompot z suszu na Wigilię – podtrzymajcie tradycję
Kompotu z suszu obecnie nie jest tak popularny, jak kiedyś, a to wielka szkoda. Coraz mniej rodzin kultywuję tę tradycję. Panuje przekonanie, że trudno ugotować kompot z suszu, a jak sami widzicie, nie jest to prawda. Udogodnieniem jest to, że suszone owoce można po prostu kupić, nie trzeba suszyć ich samodzielnie. Teraz wiecie, jak ugotować kompot, a nawet, jak przygotować do niego składniki. Już niedługo będziecie mogli się wykazać swoją nową wiedzą i umiejętnościami, bo Wigilia zbliża się wielkimi krokami.
Komentarze (0)