Świąteczne śledzie w zalewie octowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne śledzie w zalewie octowej

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

22

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

2 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledz po kaszubsku czyli śledzie w zalewie octowej.Pamiętam je z mojego dzieciństwa,robiła je moja babcia.Zawsze na stole w kuchni na Święta Bożego Narodzenia stała olbrzymia waza z takimi właśnie śledziami.

Krok 2

Cebulę obrac pokroic w krążki,zagotowac w wodzie z octem i przyprawami.Śledzie oczyścic, posolić i posypać Mini kosteczką Pietruszką i Mini kosteczką Czosnek.

Krok 3

Śledzie usmażyć na patelni z olejem obtoczone w mące.Kiedy zalewa trochę ostygnie zalac nią śledzie ułożone na półmisku lub w wazie.Smacznego

1

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 13.12.2020

    TAK. Klasyka, a tak ciężko o dobry przepis na proste śledziki w zalewie octowej. Długo „śledziłem” przepisy w poszukiwaniu ideału. Tutaj liczą się proporcje, a te są idealne. Efekt jest wyśmienity. Czasem do tak przyrządzonych śledzi dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy. Wtedy bardziej przypomina to wersję śledzika po kaszubsku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej