Świąteczne śledzie w zalewie octowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne śledzie w zalewie octowej

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

22

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

325 osób wydrukowało

Pobierz pdf

228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

2 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledz po kaszubsku czyli śledzie w zalewie octowej.Pamiętam je z mojego dzieciństwa,robiła je moja babcia.Zawsze na stole w kuchni na Święta Bożego Narodzenia stała olbrzymia waza z takimi właśnie śledziami.

Krok 2

Cebulę obrac pokroic w krążki,zagotowac w wodzie z octem i przyprawami.Śledzie oczyścic, posolić i posypać Mini kosteczką Pietruszką i Mini kosteczką Czosnek.

Krok 3

Śledzie usmażyć na patelni z olejem obtoczone w mące.Kiedy zalewa trochę ostygnie zalac nią śledzie ułożone na półmisku lub w wazie.Smacznego

1

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 13.12.2020

    TAK. Klasyka, a tak ciężko o dobry przepis na proste śledziki w zalewie octowej. Długo „śledziłem” przepisy w poszukiwaniu ideału. Tutaj liczą się proporcje, a te są idealne. Efekt jest wyśmienity. Czasem do tak przyrządzonych śledzi dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy. Wtedy bardziej przypomina to wersję śledzika po kaszubsku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej