KOPIEC KRETA NA BLACHĘ

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

315 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

2.5 szklanki

1.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

krem:

6 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier utrzeć z żółtkami, wlać gorącą wodę i olej.

Krok 2

Wszystko dobrze ubić mikserem.

Krok 3

Wsypać mąkę, proszek i kakao.

Krok 4

Dodać ubite białka.

Krok 5

Piec 45 minut w 180 °C.

Krok 6

Gdy ciasto się upiecze, ściąć wierzch i pokruszyć.

Krok 7

Banany pokroić na połówki (wzdłuż), skropić cytryną.

Krok 8

Ułożyć w rzędach wzdłuż blachy na cieście.

Krok 9

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody, przestudzić.

Krok 10

Czekoladę zetrzeć na tarce.

Krok 11

Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, dodać galaretkę i startą czekoladę.

Krok 12

Wymieszać.

Krok 13

Wyłożyć na banany.

Krok 14

Krem posypać pokruszonym wierzchem ciasta.

Krok 15

Wstawić do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KOPIEC KRETA NA BLACHĘ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KOPIEC KRETA NA BLACHĘ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KOPIEC KRETA NA BLACHĘ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KOPIEC KRETA NA BLACHĘ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KOPIEC KRETA NA BLACHĘ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KOPIEC KRETA NA BLACHĘ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KOPIEC KRETA NA BLACHĘ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Stefanka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej