Krabowe babeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krabowe babeczki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek zmiażdż, trawę posiekaj, wymieszaj z pieprzem i 2 łyżkami posiekanej kolendry.

Krok 2

Pastę kokosową rozgnieść z sokiem z limonki, dodaj do pozostałych składników razem z mięsem z krabów.

Krok 3

Białka ubij, przełóż do pasty krabowej.

Krok 4

Osiem kokilek o pojemności 100 ml wyłóż liśćmi bananowca i włóż do nich przygotowaną pastę. Posmaruj żółtkiem i ułóż listki kolendry.

Krok 5

Babeczki umieść w garnku do gotowania na parze, wypełnionym do połowy gotującą się wodą, przykryj i gotuj na parze przez około 15 minut.

Krok 6

Zlej nadmiar płynu i wyjmij babeczki z kokilek.

Krok 7

Usmaż babeczki na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Podawaj na ciepło z sosem chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krabowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krabowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krabowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krabowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krabowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krabowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krabowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krabowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej