
Składniki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek zmiażdż, trawę posiekaj, wymieszaj z pieprzem i 2 łyżkami posiekanej kolendry.
Krok 2
Pastę kokosową rozgnieść z sokiem z limonki, dodaj do pozostałych składników razem z mięsem z krabów.
Krok 3
Białka ubij, przełóż do pasty krabowej.
Krok 4
Osiem kokilek o pojemności 100 ml wyłóż liśćmi bananowca i włóż do nich przygotowaną pastę. Posmaruj żółtkiem i ułóż listki kolendry.
Krok 5
Babeczki umieść w garnku do gotowania na parze, wypełnionym do połowy gotującą się wodą, przykryj i gotuj na parze przez około 15 minut.
Krok 6
Zlej nadmiar płynu i wyjmij babeczki z kokilek.
Krok 7
Usmaż babeczki na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Podawaj na ciepło z sosem chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej