
Składniki
1 sztuka
1 litr
1 opakowanie
4 sztuki
30 dekagramów
null
10 dekagramów
3 łyżki
2 opakowania
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko i margarynę. Posiekać nożem i połączyć. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej śmietany aby było gładkie. Włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień podzielić na pół i upiec 2 placki. Piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.
Krok 2
Masa: Odlać 1 szklankę mleka, pozostałą część zagotować. W odlanym mleku rozpuścić mąkę i mąkę ziemniaczaną. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki a następnie jajka. Zagotować ciągle mieszając aż zrobi się gęste. Ostudzić. Rada: kiedy masa nie jest wystarczająco słodka, możemy do niej dodać cukier puder.
Krok 3
Na tacce ostrożnie położyć kruchy placek, na nim ułożyć masę i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























