Kremówka papieska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremówka papieska

Autor: nektar

ratingratingratingratingrating

8

heart
22 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

1 opakowanie

4 sztuki

30 dekagramów

null

10 dekagramów

3 łyżki

2 opakowania

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko i margarynę. Posiekać nożem i połączyć. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej śmietany aby było gładkie. Włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień podzielić na pół i upiec 2 placki. Piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.

Krok 2

Masa: Odlać 1 szklankę mleka, pozostałą część zagotować. W odlanym mleku rozpuścić mąkę i mąkę ziemniaczaną. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki a następnie jajka. Zagotować ciągle mieszając aż zrobi się gęste. Ostudzić. Rada: kiedy masa nie jest wystarczająco słodka, możemy do niej dodać cukier puder.

Krok 3

Na tacce ostrożnie położyć kruchy placek, na nim ułożyć masę i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pączki z marmoladą
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej