Kremówka papieska

Autor: nektar

ratingratingratingratingrating

6

21 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

30 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

null

1 litr

10 dekagramów

2 opakowania

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko i margarynę. Posiekać nożem i połączyć. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej śmietany aby było gładkie. Włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień podzielić na pół i upiec 2 placki. Piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.

Krok 2

Masa: Odlać 1 szklankę mleka, pozostałą część zagotować. W odlanym mleku rozpuścić mąkę i mąkę ziemniaczaną. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki a następnie jajka. Zagotować ciągle mieszając aż zrobi się gęste. Ostudzić. Rada: kiedy masa nie jest wystarczająco słodka, możemy do niej dodać cukier puder.

Krok 3

Na tacce ostrożnie położyć kruchy placek, na nim ułożyć masę i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremówka papieska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej