Krewetki pachnące pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki pachnące pomarańczą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do szklanki oliwy z oliwek dodaj 3 łyżki soku pomarańczowego, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, kminek, chili, paprykę i sól.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i wrzuć krewetki do marynaty. Odstaw je na 10 minut.

Krok 3

Krewetki odsącz z marynaty i wrzuć je na rozgrzane masło i łyżkę oliwy. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.

Krok 4

Krewetki ułóż na półmisku, a na patelnię wlej marynatę oraz 1 łyżkę soku pomarańczowego. Gotuj na dużym ogniu do czasu gdy sos zrobi się gęsty.

Krok 5

Krewetki polej sosem. Serwuj z bagietką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej