Krewetki pachnące pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki pachnące pomarańczą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do szklanki oliwy z oliwek dodaj 3 łyżki soku pomarańczowego, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, kminek, chili, paprykę i sól.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i wrzuć krewetki do marynaty. Odstaw je na 10 minut.

Krok 3

Krewetki odsącz z marynaty i wrzuć je na rozgrzane masło i łyżkę oliwy. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.

Krok 4

Krewetki ułóż na półmisku, a na patelnię wlej marynatę oraz 1 łyżkę soku pomarańczowego. Gotuj na dużym ogniu do czasu gdy sos zrobi się gęsty.

Krok 5

Krewetki polej sosem. Serwuj z bagietką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej