Krewetki pachnące pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki pachnące pomarańczą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do szklanki oliwy z oliwek dodaj 3 łyżki soku pomarańczowego, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, kminek, chili, paprykę i sól.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i wrzuć krewetki do marynaty. Odstaw je na 10 minut.

Krok 3

Krewetki odsącz z marynaty i wrzuć je na rozgrzane masło i łyżkę oliwy. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.

Krok 4

Krewetki ułóż na półmisku, a na patelnię wlej marynatę oraz 1 łyżkę soku pomarańczowego. Gotuj na dużym ogniu do czasu gdy sos zrobi się gęsty.

Krok 5

Krewetki polej sosem. Serwuj z bagietką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Golonka w piwie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej