
Składniki
1 szklanka
4 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do szklanki oliwy z oliwek dodaj 3 łyżki soku pomarańczowego, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, kminek, chili, paprykę i sól.
Krok 2
Wszystko wymieszaj i wrzuć krewetki do marynaty. Odstaw je na 10 minut.
Krok 3
Krewetki odsącz z marynaty i wrzuć je na rozgrzane masło i łyżkę oliwy. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.
Krok 4
Krewetki ułóż na półmisku, a na patelnię wlej marynatę oraz 1 łyżkę soku pomarańczowego. Gotuj na dużym ogniu do czasu gdy sos zrobi się gęsty.
Krok 5
Krewetki polej sosem. Serwuj z bagietką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej