Składniki
1 szklanka
4 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do szklanki oliwy z oliwek dodaj 3 łyżki soku pomarańczowego, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, kminek, chili, paprykę i sól.
Krok 2
Wszystko wymieszaj i wrzuć krewetki do marynaty. Odstaw je na 10 minut.
Krok 3
Krewetki odsącz z marynaty i wrzuć je na rozgrzane masło i łyżkę oliwy. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.
Krok 4
Krewetki ułóż na półmisku, a na patelnię wlej marynatę oraz 1 łyżkę soku pomarańczowego. Gotuj na dużym ogniu do czasu gdy sos zrobi się gęsty.
Krok 5
Krewetki polej sosem. Serwuj z bagietką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej