Krewetki pachnące pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki pachnące pomarańczą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do szklanki oliwy z oliwek dodaj 3 łyżki soku pomarańczowego, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, kminek, chili, paprykę i sól.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i wrzuć krewetki do marynaty. Odstaw je na 10 minut.

Krok 3

Krewetki odsącz z marynaty i wrzuć je na rozgrzane masło i łyżkę oliwy. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.

Krok 4

Krewetki ułóż na półmisku, a na patelnię wlej marynatę oraz 1 łyżkę soku pomarańczowego. Gotuj na dużym ogniu do czasu gdy sos zrobi się gęsty.

Krok 5

Krewetki polej sosem. Serwuj z bagietką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki pachnące pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kopytka ze szpinakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej